Ajatuksia

Selittämällä siitä selviää


Oletko koskaan ihmetellyt kuinka meillä kaikilla riittää mielipiteitä melkein kaikkeen. Riippumatta siitä tiedämmekö asiasta mitään, voimme vakuuttavalla äänellä lausua tuomiomme, tietysti selvän tosiasian, oikeastaan ihan mistä vaan. Tämä ilmiö on aivotutkimuksissa tunnistettu  yhdeksi olennaisista inhimillisen käyttäytymisen piirteistä. Keksimme aina selityksen kaikkeen. Selittämällä asiat itsellemme, koemme hallitsevamme elämäämme.

Elämän eri alueilla selitellään jatkuvasti. Urheilu ei ole poikkeus. Tutkimuksissa on selvinnyt mielenkiintoisia piirteitä selityksistä. Kun meiltä kysytään: “Mitä oikein tapahtui?” tai “Miksi teit noin?” Emme suinkaan vastaa niin kuin tilanne oli, vaan vastaamme niin kuin se minusta nyt näyttää olevan kun muistelen tapahtumaa. Joni Martikainen kirjoitti Älä usko kaikkea mitä ajattelet -kirjassaan: “Emme pysty ennustamaan tulevaisuutta emmekä menneisyyttä.”

Selityksillä ei oikeasti tarvitse olla mitään tekemistä todellisuuden kanssa, riittää kun ne ovat uskottavia. Selittämisen tarkoituksena ei ole totuuden esiintuominen vaan asioiden selättäminen.

Sinulla on aina vaihtoehto!

Sanotaan, että vaihtoehdot alkavat kolmesta. Yksi on pattitilanne, kaksi on joko-tai, mutta kolmesta voi jo valita.

Kuvittele mielessäsi pallo. Tätä palloa voi tarkastella kaikista eri suunnista. Sitten kuvittele, että se pallo on asia, jota pohdit tai joka sinun pitää ratkaista. Jos olet aiemmin tarkastellut asiaa yhdestä suunnasta, voit kuvitella sen olevan yksi pallon tarkastelukulmista. Huomaa, miten paljon eri lähestymissuuntia sinulla todellisuudessa on.

Jos jumitut yhteen näkökulmaan, voit syystäkin pitää itseäsi kapeakatseisena. Muut näkökulmat saattavat olla pelottavia tai et jostain syystä arvosta niitä. Jokainen meistä jumittuu johonkin näkökulmaan pidemmäksi aikaa -se on evoluution tapa säästää energiaa.

Näkökulman vaihtaminen on todellakin tietoinen päätös. Kokeile!